wo 22 maart 2017

Leerhuis

Locatie: 
 Lucaskerk, Tweeschaar 125 te Breda
Tijdstip: 
 20.00 uur  - 22.00 uur

Beethovens 5e en 6e symfonie horen bij de bekende en veel gespeelde werken van de grote meester van de symfonieën.
De opening van de vijfde, 'tatatataa', kennen de meeste mensen wel. Het noodlot dat aan de deur klopt, zo wordt meestal gezegd.
Beethoven ‘s zesde symfonie is  daarentegen schilderachtig van toon. Deze symfonie lijkt ons een lieflijk landschap te tonen, weiden, beekjes en herders. Is de betekenis die meestal aan deze symfonieën gegeven, de enige of is er nog meer over te zeggen en een andere betekenis aan te geven?
Recent muziek-wetenschappelijk onderzoek wijst nog in een andere richting. Allebei de symfonieën hebben een diepere betekenis en wijzen bij goed luisteren naar het paradijs, het klassieke verhaal van de zondeval en de kerstnacht. 
Op deze avond gaan we naar deze muziek luisteren en deze uitleggen. We kijken naar de aanwijzingen richting de Bijbelse verhalen en de verbinding met het Weihnachtsoratorium van Bach. Zowel muziekliefhebbers als mensen die de genoemde Bijbelverhalen in muziek willen horen, zijn hartelijk welkom! Jan-Willem Scheurwater heeft in 2015 een interessante leerhuisavond gehouden in de Lucaskerk over Bachs Johannes Passion.

 

terug